ShuttleKids


Shuttlekids is een project, ontwikkeld door Badminton Vlaanderen, dat jeugdspelers in verschillende fases begeleidt. Elke fase heeft een specifieke kleur, aangeduid door een gripje, en duurt ongeveer een jaar. Wanneer de speler denkt ervoor klaar te zijn kan deze een proef afleggen. Wie slaagt voor deze proef, krijgt een hoger gripje en krijgt in samenspraak met de trainers kans om in een hogere groep te spelen. Het systeem stelt ook veel didactisch materiaal ter beschikking voor de trainers, zoals filmpjes, foto's en extra oefeningen om te gebruiken tijdens trainingen.


Om het project zichtbaar te maken en spelers te motiveren, krijgen alle deelnemers twee zaken mee:


1) Een gekleurd gripje, vergelijkbaar met de gordels bij judo.

* In volgorde van niveau: Geel- Oranje – Rood – Paars - Blauw


2) Een Shuttlekids-boekje


Spelers dienen elk toernooi hun boekje mee te nemen en hun resultaten en coaching te noteren zodat ze zelf hun vooruitgang kunnen behouden.


Het project is nog erg nieuw en wordt door de jaren heen mee in ons trainingstraject geïmplementeerd. De groepen worden altijd ingedeeld in samenspraak met de trainers, hierbij wordt gekeken naar o.a. hun behaald gripje maar ook motivatie, leeftijd, aantal jaar spelen en fun-factor. Je MAG tijdens één van de evaluatiemomenten van het seizoen een testje meedoen om het volgende gripje te behalen (MOET NIET), meestal tegen het einde van het seizoen. Eerstejaars kunnen op het einde van het eerste seizoen een geel bandje halen, enz. In principe is geel en oranje voor iedereen haalbaar. Vanaf rood wordt het moeilijker. Je kan een gripje niet meer verliezen. Eens je een kleur behaald hebt, blijf je ze behouden.


Voor vragen of opmerkingen kan u terecht op de training of bij Quinten Hendrix via jeugd@olvebadminton.be.