PBA jeugdcircuit


Wat?

Al sinds het seizoen 2002 - 2003 bestaat het PBA Jeugdcircuit, een reeks van tornooien georganiseerd door verschillende clubs uit onze provincie en ondersteund door de PBA, de Provinciale Badmintonvereniging Antwerpen. Er zijn in totaal een 10-tal tornooien, van september tot april. Nieuwe spelers mogen pas meedoen vanaf ons eigen tornooi. Er wordt gespeeld in poule wat wil zeggen dat je minstens twee wedstrijden kan spelen (meestal 3 of meer). De deelnemers worden ingedeeld in leeftijdscategorieën, afhankelijk van het jaar waarin ze geboren zijn. De categorieën zijn:


Minibad (-9)

-11

-13

-15

-18

Minibad wordt VERPLICHT gespeeld met kleinere raketten, een lager net en slechts op een half speelveld. In alle disciplines kan er enkel, dubbel en soms gemengd gespeeld worden.


Elke leeftijdscategorie is onderverdeeld in een A-reeks en een B-reeks om rekening te houden met de verschillen in niveau. Spelers starten in de B-reeks maar kunnen overgaan naar de A-reeks van zodra ze één geldig tornooi in het enkelspel of 2 geldige tornooien in het dubbelspel winnen. Een tornooi is geldig wanneer de winnaar 4 wedstrijden gewonnen heeft (poulewedstrijden en finales samen). Spelers die tot de provinciale selectie behoren, starten automatisch in de A-reeks.


Praktisch: De enkeldiscipline speel je altijd in je eigen A/B-klassement (dus A-spelers in de A en B-spelers in de B). Je mag als B-speler wel met een A-speler dubbelen (maar wel in dezelfde leeftijdsreeks). Enkel en dubbel MOETEN steeds in de dezelfde leeftijdsreeks. Je mag één leeftijdscategorie hoger inschrijven. Dit moet je beslissen en doen bij je eerste tornooideelname van het kalenderjaar én dan speel je heel het jaar in die leeftijdsreeks voor zowel enkel als dubbel!


Puntentelling:

De puntentelling voor deze toernooien wijkt af van de normale spelregels bij badminton. Voor alle reeksen geldt: best of 3 games tot 15 punten. Er wordt dus gespeeld naar 2 winnende sets van 15 punten (geen verlengingen). Na elke set wordt er gewisseld van speelhelft. Tijdens een 3e set wordt van speelhelft gewisseld bij 8 punten.


Kalender

Hieronder zie je de planning voor de eerste helft van 2024:


Inschrijven?

Sinds 2024 heeft PBA een eigen inschrijvingsplatform voor de PBA jeugdcircuits. In een notendop, verloopt een inschrijving als volgt:


  • Maak als ouder een account aan op het platform


  • Voeg via "zoeken" je kind(eren) toe aan de hand van lidnummer, geboortedatum en geslacht. Als je je kind vindt, maar niet kan koppelen, stuur dan een mail naar de verantwoordelijke van de PBA:jeugdcircuit@badminton-pba.be. Vind je je kind nog niet tussen de spelers, stuur dan een mail naar pbacircuit@olvebadminton.be. Wij zullen dan op clubniveau de speler toevoegen.


  • Inschrijven voor een tornooi : ga naar “Ontmoetingen” en kies de ontmoeting waar je voor wil inschrijven. Klik links in het menu op “mijn inschrijvingen”, activeer je inschrijving en voeg je kind(eren) toe voor deelname. Wil je in een reeks hoger spelen, noteer dit dan als opmerking. Voor dubbel of gemengd selecteer je de dubbelpartner uit de spelers aanwezig in de database (keuzemenu, zodra je de naam begint in te typen). Indien je de speler niet vindt, dan vul je voorlopig zijn/haar naam zelf in. Opgelet, als je dubbel/gemengd speelt moet de dubbelpartner die je opgeeft zich ook individueel inschrijven. Je kan ook met een 'X' inschrijven voor dubbel/gemengd, in dat geval zoekt de organisatie voor jou een dubbelpartner. Je kan je inschrijving nog aanpassen tot de deadline voor inschrijven van het toernooi.


Een gedetailleerde gebruikershandleiding van het platform vind je HIER.


Het inschrijvingsgeld bedraagt 4 euro voor één discipline, 6 euro voor twee disciplines en 8 euro voor drie disciplines. Deelname aan ons eigen tornooi is gratis voor OLVE spelers.

Je zal per tornooi het inschrijvingsgeld rechtstreeks moeten betalen aan de organiserende club. Je zal daarvoor een mail ontvangen (van de organiserende club) met het te betalen bedrag. De club zal in principe vermelden hoe de betaling bij voorkeur moet gebeuren: vooraf per overschrijving of cash ter plaatse.


Na inschrijving...

In de loop van de week voor het tornooi krijg je per mail het uur van je eerste wedstrijd. Probeer minstens een half uur voor dit tijdstip in de sporthal aanwezig te zijn. Het tornooi is zo opgebouwd dat één discipline ongeveer 2 uur duurt. Disciplines in dezelfde leeftijdscategorie volgen elkaar op. Als je dus inschrijft voor enkel en dubbel ben je ongeveer 4 u aanwezig in de sporthal.


Op elke tornooi zal een coach van Olve aanwezig zijn om de spelers te voorzien van tactische ondersteuning waar nodig.


Indien je inschrijving na de deadline geannuleerd moet worden, bvb door een blessure of ziekte, dan moet je de PBAJCC verantwoordelijke verwittigen (pbacircuit@olvebadminton.be). Indien dit gebeurt op de dag van het tornooi zelf, dan verwittig je telefonisch de verantwoordelijke van de organiserende club.


OPGELET : gewoon niet komen naar een tornooi waar je voor ingeschreven bent kan niet! Indien je na de loting annuleert, dan blijft het inschrijvingsgeld verschuldigd. Als je zonder reden annuleert of niet komt opdagen, kunnen er sancties volgen.


Meer informatie?

Heb je een specifieke vraag? Neem dan snel contact op via ons contactformulier!